I AM A BLUR KIDDO.

Friday, 8 May 2015

Kahwin awal? Tak payah laa.

Assalamualaikum.

Aku setuju dengan idea kahwin awal tapi ada jugak condition yang logik kita kena pikir. Bagi aku, kalau dah yakin boleh didik anak orang, teruskan. Yeee, pasal duit pon kena pikir jugak. Tapi bukan bermakna kau tak keje lagi tak boleh kawen. It's very subjective and descriptive sebenarnya. Tapi bagi aku, bila kau ada income yang cukup alhamdulillah untuk teruskan hidup after kahwin, teruskan. Tak payah laa nak tunggu sampai dapat sebijik Ferrari baru nak kahwin. Lol.

Bukan si lelaki je kena pikir pasal duit. Pihak pompuan pon okayyy. Nak buat majlis gempak atau kecil and biasa-biasa jee, tu hak masing-masing. Aku punya perancangan pasal majlis, biar antara aku dengan bakal jela tahu. (macam tahu jee siapa bakal, lol). Tapi sebaiknya bersederhana kan? Krikk krikk krikk.

Sebenarnya aku nak share satu so-called-discussion antara aku dengan someone ni. Dia tanya lah bila aku nak kahwin? Aku pon cakap laa, tengok lah cemana nanti sebab plan dengan serious pon tak lagi. Then tetiba dia sentuh pasal family. "Kan kau kata nak tolong mak kau dulu. Kalau nak si dia guide kau, tak kahwin pon boleh". Aku terkejut jugak lah dia cakap macam tu.

So point nya kat sini, semua orang ada pendapat masing-masing. Kalau kau contact dengan si dia without any halal relationship pon, kau ingat Allah suka? Kau dah biasa macam tu, takpe laa. Kau kata nak tolong family kau and dah stabil nanti baru nak kahwin. Tapi sekarang aku tengok kau dok spend duit and masa dengan awek kau apa kes? Macam cakap tak serupa bikin pulak. Heee.

Tapi takpe. Macam aku cakap awal-awal tadi. Nak kahwin awal atau tak, itu hak and pendapat masing-masing. Lepas kahwin inshaaAllah ada rezeki Allah bagi and rezeki ni bukan duit jee. As usual, MINDSET kena ubah and please OPEN-MINDED.

P/s: Kelakar tengok orang yang hebat berkata-kata tapi dia tidak bertindak seiring dengan kata-katanya itu. ;)

Wassalam.

No comments: